Çağrı Merkezi +90 850 926 10 10 Çağrı Merkezi +90 252 316 34 35

Diş Taşı ve Plak

Diş Taşı ve Plak

Plak Nedir?

Plak dişlerimizin üzerinde oluşan yapışkan ve renksiz bakteri tabakasıdır. Plakların içerisinde hem diş çürüklerine hem de dişeti hastalığına neden olan bakteriler vardır.

Diş Taşı Nedir?

Dişlerdeki plak eğer diş fırçası ve diş ipi yardımıyla uzaklaştırılmaz ise daha sertleşir ve diş taşına dönüşür. Diş taşı dişlerin üzerinde bulunan kireçleşmiş veya sertleşmiş plaklardır.

Belirti ve Semptomlar

Ağzımızda sürekli çoğalan bakterilere bağlı olarak herkeste plak oluşur ve bu nedenle görülmesi kolay değildir. Eğer dişeti çizgisi etrafındaki plak temizlenmezse dişetinizde iltihaplanma ve tahriş meydana gelir. Bu iltihap kendini dişetlerinde kanama, kızarıklık, şişlik ve ağrı olarak gösterir. Tedavi edilmezse dişeti hastalığı hatta diş kayıplarına yol açabilir.

Diş taşı, dişeti çizgisinin üzerindeyse plağa nazaran daha kolay fark edilir. Diş çizgisi etrafındaki sarımtırak ve bazen de renklenmesine bağlı kahverengi gözlenebilir.

Nedenleri;

Tüketilen besinlerin artıkları eğer etkili bir biçimde temizlenmezse, bakteriler bu besin kaynağını kullanmak için dişlerimizin üzerindeki bu artıklara yapışır ve bu plak zamanla farklı türde bakterilerin gelmesiyle olgunlaşır. Eğer çok daha uzun süre diş temizliği gerçekleşmezse tükürükteki minerallerin de plağa katkısıyla bu organize olan plak diş taşına dönüşür.

Diş Plağı ve Diş Taşı Oluşumunu Azaltmak İçin;

Dişlerdeki plağı temizlemek için günde en az 2 kere ve uygun şekilde dişler fırçalanmalıdır.
Fırçanın erişemeyeceği bölgeler için diş ipi kullanarak plağı uzaklaştırılmalıdır.
Şekerli gıda tüketimini mümkün olduğunca azaltılmalıdır.
6 ayda bir kesinlikle diş hekimi kontrollerinizi yaptırılmalı ve bu kontrollerde profesyonel diş temizliği yaptırılmalıdır.

Dt. Enes Melih PAK

Diş Taşı ve Plak
Çağrı Merkezi
Instagram
Whatsapp